Wołki zbożowe mają charakterystyczny, wydłużony pysk, który jest dostosowany do rozmiaru preferowanego ziarna. Zazwyczaj osiągają 2-4 mm długości i mają długi cylindryczny korpus, który jest koloru ciemnobrązowego lub prawie czarnego.
Wołki zbożowe występują we wszystkich klimatach umiarkowanych i ciepłych. Są szeroko rozpowszechnione w całej Europie. Zarówno dorośli, jak i larwy są odporne na zimno.
Wołki ryżowe i kukurydziane są szeroko rozpowszechnione na obszarach tropikalnych i subtropikalnych i będą przenoszone do obszarów o klimacie umiarkowanym na importowanych towarach.
Wołek kukurydziany rozmnaża się na kukurydzy na polu, ale ryjkowiec ryżowy rozmnaża się tylko w przechowywanym zbożu. Oba owady zwykle nie zimują w nieogrzewanych pomieszczeniach lub zbożu przechowywanym w normalnej temperaturze.
Zachowanie
Wołkowce zbożowe nie latają, ale zamiast tego często dochodzi do inwazji po sprowadzeniu zboża i produktów zbożowych, również z tkaniny pojazdów używanych do transportu zboża lub budynków do jego przechowywania.
Samica złoży jedno jajo w ziarnie, gdzie rozwiną się stadia larw i poczwarek, a po rozwinięciu ryjkowiec wierci się, pozostawiając dziurę w ziarnie.
Wołek zbożowy może rozmnażać się tylko w ziarnie o wilgotności powyżej 9,5% i temperaturze w zakresie 13-35C.
Zagrożenia
Wołki zbożowe są głównymi szkodnikami zbóż, atakującymi nieuszkodzone ziarno i atakującymi inne twarde produkty zbożowe, takie jak makaron czy ryż. Ziarno uszkodzone przez ryjkowce można łatwo rozpoznać po dużych otworach, które są otworami wyjściowymi wyłaniających się osobników dorosłych.
Zarówno osobniki dorosłe, jak i larwy żywią się ziarnem, powodując dziury, a także zanieczyszczenie ich wydalinami. Zmniejsza się jakość ziarna i zbywalność.